21.5 C
Ηράκλειο
Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022

Τρεις προσεγγίσεις της θετικής ψυχολογίας που βοηθούν σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

spot_img
Πατήστε για επιπλέον :

Τεκμηριωμένες πρακτικές που μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε προβλήματα και να αποκoμίσουμε χρήσιμες εμπειρίες.

Είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσουμε ότι έχει περάσει τόσο μεγάλο διάστημα από τότε που ο COVID-19 κηρύχθηκε πανδημία και η φθορά είναι προφανής σε όλους. Στα πρώτα στάδια της πανδημίας, ο κόσμος είχε επείγουσες απορίες πρακτικής φύσης:

  • Θα είναι ανοιχτά τα σούπερ μάρκετ;
  • Θα υπάρξει έλλειψη φαγητού;

Καθώς ο χρόνος περνούσε και φθάσαμε στον Απρίλιο, η αντιμετώπιση του άγχους που συνδέθηκε με τον κορονοϊό εξελίχθηκε σε ένα μείζον θέμα συζήτησης. Από τη μία ο κόσμος αντιμετώπιζε τον φόβο της νόσου και από την άλλη τις οικονομικές δυσκολίες από τα πρώτα κύματα απώλειας θέσεων εργασίας. Σχεδόν δύο χρόνια αργότερα, συναισθήματα όπως η θλίψη και η απελπισία έχουν καθιερωθεί, ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε πως όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν χάσει κάποιον αγαπημένο τους από τον ιό.

Ταυτόχρονα, δεν σταματούν βεβαίως να συμβαίνουν και τόσα άλλα πράγματα στον κόσμο μας. Δεδομένης της αβεβαιότητας, το CDC (Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών των ΗΠΑ) δημοσίευσε οδηγίες «ψυχικής αποφόρτισης», οι οποίες περιλαμβάνουν από διαλείμματα στην παρακολούθηση των μέσων ενημέρωσης και αρκετό ύπνο, έως την ημερήσια άσκηση και την κατανάλωση υγιεινού φαγητού. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάστασης είναι φυσικά απαραίτητη, αλλά οι περισσότεροι από εμάς θέλουμε να κάνουμε περισσότερα από το να αντιμετωπίσουμε μια ασθένεια. Θέλουμε να βρούμε κάποιο νόημα, κάποια αίσθηση ευτυχίας, σημασίας και κοινωνικής σύνδεσης στη ζωή μας.

Εδώ ξεκινάει η επιστήμη της θετικής ψυχολογίας

Όταν ακούτε τις λέξεις «θετική ψυχολογία», η πρώτη σας ερμηνεία πιθανώς να είναι να δείτε τα πράγματα από την φωτεινή τους πλευρά. Ωστόσο, σύμφωνα με την Emiliana Simon-Thomas, Διευθύντρια στο UC Berkeley Greater Good Science Center, η θετική ψυχολογία δεν λειτουργεί σαν μια ζωγραφιά ενός χαμογελαστού προσώπου πάνω από τα πραγματικά προβλήματα του κόσμου.

«Υπάρχει αυτή η αντίληψη ότι όταν αισθανόμαστε απαίσια έχουμε δύο επιλογές», ανέφερε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στη ραδιοφωνική εκπομπή KPFA για την υγεία. «Πρώτον, μπορούμε να μείνουμε σε αυτήν την δυστυχία και να καταρρέουμε υπό τον τρόμο μιας φοβερής, απειλητικής κατάστασης. Δεύτερον, μπορούμε να νιώθουμε άσχημα αλλά να το κρύβουμε ή απλά να το καταπιέσουμε. Να φορέσουμε ένα χαρούμενο προσωπείο και να προσποιηθούμε ότι το συναίσθημα δεν είναι εκεί.» Επειδή καμία από αυτές τις επιλογές δεν είναι ωφέλιμη, προτείνει ένα τρίτο μονοπάτι: «Υπάρχει ένας τρόπος να νιώσετε αυτήν την δυστυχία, να νιώσετε αυτήν την θλίψη και έπειτα να πάρετε αυτήν την εμπειρία ως ένα είδος καυσίμου για να αντιμετωπίσετε την δύσκολη κατάσταση.»

Μέρος της δουλειάς της Simon-Thomas στο Greater Good Science Center, είναι να βοηθάει στην επιμέλεια του website του Greater Good in Action, το οποίο παρέχει οδηγίες για το πώς να εφαρμόσουμε μερικές από τις πιο αποτελεσματικές πρακτικές θετικής ψυχολογίας στη ζωή μας. Ακολουθούν τρεις πρακτικές που η Simon-Thomas προτείνει να δοκιμάσουμε σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Εξασκηθείτε στο 1-2-3 της ευγνωμοσύνης

«Αυτό που γνωρίζουμε εμπειρικά είναι ότι αν είσαι πιο ευγνώμων ως άνθρωπος, τα πας καλύτερα», λέει η Simon-Thomas. «Η σωματική σας υγεία βελτιώνεται, η ψυχική σας υγεία είναι καλύτερη και είστε πιο ανθεκτικοί στο άγχος». Όμως, αυτό είναι κάτι που λέγεται με μεγαλύτερη ευκολία και είναι δυσκολότερο να εφαρμοστεί και στην πράξη.

Δεδομένης της αναταραχής που υπάρχει στον κόσμο μας, είναι εύκολο να επικεντρωνόμαστε στα πολλά αρνητικά γύρω μας. Από μια πλευρά, είναι σημαντικό να παρατηρούμε τον πόνο και τις δυσκολίες στον κόσμο και την ζωή μας, ώστε να λαμβάνουμε μέτρα για να τα αντιμετωπίσουμε. Ωστόσο, η αποκλειστική εστίαση σε αυτόν τον πόνο, κάποια στιγμή θα μας αφήσει εξαντλημένους και θα μας αφαιρέσει την διάθεση να δράσουμε. Γι ‘αυτό η καθιέρωση της ευγνωμοσύνης ως καθημερινή πρακτική είναι τόσο απαραίτητη.

Στρέφοντας συνειδητά την προσοχή μας στα μικρά αλλά ουσιαστικά καλά πράγματα στην ζωή μας, μπορούμε να επαναπρογραμματίσουμε το μυαλό μας στο να τα παρατηρεί πιο εύκολα, ακόμα και όταν συμβαίνουν αρνητικά πράγματα τριγύρω. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να καλλιεργήσουμε την εξάσκηση ευγνωμοσύνης. Ο πιο συνηθισμένος είναι το ημερολόγιο ευγνωμοσύνης, αλλά το ημερολόγιο είναι μια μοναχική δραστηριότητα. Γι’ αυτόν τον λόγο, σε αυτούς τους καιρούς κοινωνικής απομόνωσης, η Simon-Thomas συνιστά μια πιο διαπροσωπική μέθοδο.

Η πρακτική, την οποία αποκαλεί «Ευγνωμοσύνη 1-2-3», εστιάζει στο να είσαι συγκεκριμένος όταν εκφράζεις ευχαριστίες σε κάποιον. Αντί απλώς να κουνάτε το κεφάλι σας και να λέτε «ευχαριστώ», η ευγνωμοσύνη 1-2-3 χαρακτηρίζεται από τρία απλά αλλά ισχυρά βήματα.

  1. Πρώτον, περιγράψτε τι έκανε το συγκεκριμένο άτομο, προσπαθώντας να είστε όσο το δυνατόν πιο λεπτομερής.
  2. Δεύτερον, αναγνωρίστε την προσπάθεια που του πήρε να το κάνει
  3. Tρίτον, περιγράψτε συγκεκριμένα πώς σας ωφέλησε αυτό που έκανε. «Εάν αρχίσετε να εξασκείστε, μπορείτε να καταφέρετε να ολοκληρώσετε την διαδικασία σε περίπου 15 ή 16 δευτερόλεπτα», λέει η Simon-Thomas.

Παρόλο που η συγκεκριμένη άσκηση φαίνεται πολύ απλή, η έκφραση ευγνωμοσύνης με αυτόν τον τρόπο μας βοηθά να αποκομίσουμε τα οφέλη της εμπειρίας που βιώσαμε στον μέγιστο βαθμό και να αποσπάσουμε ισχυρότερη αντίδραση από το άτομο που θέλουμε να ευχαριστήσουμε.

Γράψτε ένα γράμμα συμπόνιας στον εαυτό σας

Κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού, πολλοί άνθρωποι έχουν αυξήσει την αυτοκριτική τους. Είτε μαστιγώνετε τον εαυτό σας επειδή εκνευριστήκατε με τα παιδιά σας, είτε γκρινιάζετε στον σύντροφό σας από την υπερβολική τριβή στο σπίτι και τις δυσκολίες στην δουλειά σας κλπ., η Simon-Thomas συμβουλεύει να είστε πιο συγκαταβατικοί με τον εαυτό σας. «Η συγκαταβατικότητα αυτού του τύπου προϋποθέτει μία εποικοδομητική και υποστηρικτική στάση απέναντι στον εαυτό σας, αντίστοιχη με αυτήν που θα επιδεικνύατε προς κάποιον τον οποίον θα θέλατε να στηρίξετε», μας εξηγεί.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι μέσα από στην αυτοκριτική βοηθούν τους εαυτούς τους να βελτιωθούν ή να επιτύχουν τους στόχους τους. Όμως, οι έρευνες δείχνουν ακριβώς το αντίθετο: Οι άνθρωποι είναι πιο αποτελεσματικοί όταν είναι σε θέση να είναι ελαστικότεροι με στον εαυτό τους. Η ηπιότερη στάση απέναντι στον εαυτό σας μπορεί όχι μόνο να σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα, αλλά και να σας καταστήσει ικανότερους, πιο δραστήριους και πιο αποτελεσματικούς.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να το πετύχετε αυτό είναι να γράψετε ένα γράμμα συμπόνιας στον εαυτό σας. Ξεκινήστε βγάζοντας ένα χαρτί και σημειώστε τα πράγματα για τα οποία κριτικάρετε τον εαυτό σας, περιγράφοντας παράλληλα με ειλικρίνεια πώς αισθάνεστε. Μόλις καταγράψετε τα συναισθήματα αυτοκριτικής σας στο χαρτί, αλλάξτε ρότα. Αφιερώστε τα επόμενα 10 με 15 λεπτά για να γράψετε μία επιστολή η οποία εκφράζει συμπόνια και αποδοχή απέναντι στο μέρος του εαυτού σας που δεν σας αρέσει. Αναλογισθείτε τι θα μπορούσε να σας πει ένας στενός φίλος που σας αγαπάει αληθινά. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι κανείς δεν είναι τέλειος. Σκεφθείτε ότι ίσως κάνετε το καλύτερο που μπορείτε, λαμβάνοντας υπόψιν τις παρούσες συνθήκες σε συνδυασμό με παράγοντες όπως οι παιδικές σας εμπειρίες ή το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώσατε. Τέλος, ρωτήστε συμπονετικά τον εαυτό σας εάν υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιωθείτε και να αντιμετωπίσετε καλύτερα συγκεκριμένες καταστάσεις.

Αντί να κάνετε τον εαυτό σας να αισθάνεται άσχημα επειδή δεν είστε τέλειος (δεδομένου ότι κανείς μας δεν είναι τέλειος), σχεδιάστε τα επόμενα βήματα που θα μπορούσατε να κάνετε για να γίνετε εσείς πιο ευτυχισμένοι, πιο υγιείς ή να βελτιώσετε την κατάσταση με κάποιο τρόπο.

Πηγαίνετε έναν απολαυστικό περίπατο

Η απόλαυση είναι η λιγότερο γνωστή «συγγενής» της ενσυνειδητότητας. Αμφότερες εστιάζουν στην παρούσα στιγμή. Εντούτοις, η ενσυνειδητότητα προϋποθέτει διαλογισμό με τα μάτια κλειστά, ενώ η απόλαυση επιτυγχάνεται με τα μάτια ανοιχτά κατά τη διάρκεια της καθημερινής μας ζωής. Η συνειδητή ανακατεύθυνση της προσοχής μας προς πράγματα που δημιουργούν και ενισχύουν τα θετικά μας συναισθήματα, εστιάζοντας στην στιγμή, μας φέρνει απόλαυση. Γίνεται χρήση της παλιάς σοφίας που λέει πως «Ό,τι βάζουμε στο μυαλό μας, θα θεριέψει».

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, ο περίπατος αποτελεί μία από τις ασφαλέστερες δραστηριότητες στην οποία μπορούμε να επιδοθούμε έξω απ’ τα σπίτια μας, βελτιώνοντας παράλληλα την σωματική μας υγεία. Ευτυχώς, αυτή η απολαυστική βόλτα μπορεί να φέρει περισσότερο φως σε όλη σας την καθημερινότητα.

Η πρακτική είναι απλή: Κάθε μέρα, για μία εβδομάδα, περπατήστε μόνοι σας για 20 λεπτά. Κατά το συνηθισμένο βάδισμα συμβαίνει να είμαστε «χαμένοι στο κεφάλι μας», να σχεδιάζουμε τι θα κάνουμε την επόμενη μέρα, να θυμόμαστε τι συνέβη την προηγούμενη κλπ. Αντιθέτως, κατά τον απολαυστικό σας περίπατο προσπαθήστε να κοιτάτε συνειδητά γύρω σας, εσωτερικεύοντας τα αξιοθέατα, τους ήχους και τις μυρωδιές. Παρατηρήστε όσο περισσότερα θετικά πράγματα γίνεται. Μέσα στη ρουτίνα σας, ίσως να μην παρατηρείτε τις ακτίνες του ήλιου όταν λάμπουν μέσα από τα δέντρα, διαμορφώνοντας πολύπλοκες και όμορφες σκιές στο έδαφος. Όμως, κατά τη διάρκεια της απολαυστικής σας βόλτας θα το κάνετε. Καθώς τα παρατηρείτε όλα αυτά, σταματήστε και νιώστε τα βαθιά μέσα σας. Προσπαθήστε να προσδιορίσετε συγκεκριμένα τι σας φέρνει ευχαρίστηση και χαρά.

Βεβαίως, πρέπει να αποσαφηνιστεί πως καμία από αυτές τις πρακτικές δεν θα εξαφανίσει ξαφνικά και με μαγικό τρόπο τις πολλές τραγωδίες του κόσμου. Κανείς δεν μπορεί να κατηγορηθεί επειδή αισθάνεται αγχωμένος και στεναχωρημένος αυτήν την δύσκολη εποχή. Επίσης, είναι σημαντικό όλοι μας να κάνουμε το καλύτερο που ρεαλιστικά μπορούμε για να προστατέψουμε τον εαυτό μας και να βελτιώσουμε τον κόσμο μας. Ωστόσο, εν τω μεταξύ, αυτές οι πρακτικές θα μας βοηθήσουν προσωπικά να παραμείνουμε συναισθηματικά υγιείς και να διαπεράσουμε το άγχος και το στρες μία μέρα την φορά.

Πηγή: psychologos.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ στο GoogleNews και στα Social

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img