24.8 C
Ηράκλειο
Κυριακή 29 Μαΐου 2022

Παίρνουν την ονομασία «τσικουδιά» και την κατοχυρώνουν σε 50-60 μεγάλες επιχειρήσεις – Αντιδρά ο Σύλλογος Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Λασιθίου

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

spot_img
Πατήστε για επιπλέον :

Την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών που απαγορεύει τη χρήση της παραδοσιακής ονομασίας «τσικουδιά» και «τσίπουρο» και την αντικαθιστά με τον όρο «προϊόν απόσταξης μικρών αποσταγματοποιών (διήμερων)», ζητά ο Σύλλογος Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς Νομού Λασιθίου, με ψήφισμα που κατέθεσε την Τετάρτη στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής διαβούλευσης που βρισκόταν σε εξέλιξη από τις 20 Δεκεμβρίου μέχρι και σήμερα.

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις και από χιλιάδες αμπελοκαλλιεργητές της Κρήτης αλλά και από χιλιάδες μικροπαραγωγούς ανά την ελληνική επικράτεια που κατέθεσαν σχόλια κατά τη διαβούλευση του νομοσχεδίου.

Όπως δηλώνει στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο πρόεδρος του Συλλόγου Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς Νομού Λασιθίου, Γιάννης Καναβάκης, το υπουργείο παίρνει ουσιαστικά την ονομασία «τσικουδιά» από τους 380.000 περίπου μικρούς παραγωγούς σε όλη την Ελλάδα και την κατοχυρώνει σε 50-60 μεγάλες επιχειρήσεις.

«Μας παίρνουν το όνομα και λαμβάνουμε αόριστα ανταλλάγματα, για ζητήματα και προβλήματα που η ίδια η Πολιτεία μας έχει δημιουργήσει και θα έπρεπε να έχει επιλύσει.Μιλάμε ουσιαστικά για ξεπούλημα, τα θυσιάζουν όλα στο βωμό του κέρδους. Το χρήμα είναι πολύ και τα συμφέροντα πολλά και οι λεγόμενοι ‘συστηματικοί αποσταγματοποιοί’ θέλουν να βγάλουν εμάς τους μικρούς παραγωγούς έξω από το μοίρασμα της πίτας», αναφέρει ο κ. Καναβάκης.

«Εγκληματούν εις βάρος της παράδοσης και της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς»

ενώ σημειώνει πως:

«Ο όρος ‘τσικουδιά’ και όλη η διαδικασία του καζανέματος, αποτελούν ουσιαστικά μια άυλη πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας και δεν μπορούν να την ξεφτιλίζουν έτσι απλά, είναι ανέντιμο. Αυτοί που προχωρούν στην εφαρμογή αυτού του νομοσχεδίου, παραδίδουν ένα άυλο προϊόν, στα χέρια των λίγων και των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, εγκληματούν εις βάρος της παράδοσης. Και προφανώς όλο αυτό πάει να γίνει έχοντας πρώτα προχωρήσει σε διάλογο με τους ‘μεγάλους’ ενώ δεν ξέρω εάν έχει γίνει και κάτι κάτω από το τραπέζι».

Στο ψήφισμα που απέστειλε ο Σύλλογος, περιγράφεται η μακραίωνη ιστορία και παράδοση της Κρήτης στην αμπελουργία και την δημιουργία αμπελοοινικών προϊόντων και αποσταγμάτων, με ευρήματα να επιβεβαιώνουν την καλλιέργεια του σταφυλιού, την οινοποίηση και την απόσταξη ήδη από τη Μινωική Εποχή και με τις πρώτες άδειες για την απόσταξη ρακής/τσικουδιάς προς τους αμπελουργούς της Κρήτης να εκδίδονται ήδη από την εποχή της Κρητικής Πολιτείας το 1911.

Πηγή: anatolh.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ στο GoogleNews και στα Social

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img