19.8 C
Ηράκλειο
Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022

Μουσακάς παραδοσιακός πεντανόστιμος !!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

spot_img
Πατήστε για επιπλέον :

Υλικά που θα χρειαστούμε για τον μουσακά

Για τον κιμά:

  • 750 γραμ. κιμάς από αρνί ή μοσχάρι ή 50%μοσχάρι 50%χοιρινό (Άμα μπορείτε να ζητήσετε σπάλα ακόμα καλύτερα)
  • Τρεις σκελίδες Σκόρδο ψιλοκομμένες
  • Δύο ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 200 ML κόκκινο κρασί ξηρό
  • Δύο με δυόμισι κουταλιές του γλυκού τοματοπελτέ αραιωμένο σε 400 ML νερό +
  • 3-4 Ντομάτες μεγάλες τριμμένες ή αλλιώς 400 με 500 ML Ντομάτες κονκασέ
  • Ένα ξυλάκι κανέλας
  • 2-3 Φύλλα Δάφνης
  • 70 ml ελαιόλαδο
  • Αλάτι και
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τα λαχανικά στο ταψί:

  • Τέσσερις μεγάλες μελιτζάνες σε Μακριές φέτες πάχους το πολύ 1 εκ.
  • Τρεις πατάτες μεγάλες σε φέτες πάχους 0.5 εκ
  • Λάδι για τηγάνισμα (Μπορείτε να τις κάνετε και στο ταψί το φούρνο για λιγότερα λιπαρά και θερμίδες αλλά θα επηρεαστεί αρκετά η γεύση)

Για την μπεσαμέλ:

  • 100 γραμ. βούτυρο
  • 100 γραμ. αλεύρι
  • 1 λίτρο γάλα
  • 2 κρόκοι αυγων
  • 120 γραμ. γραβιέρα τριμμένη ή εναλλακτικά πεκορινο Ρομάνο
  • Λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι και
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Για τον Κιμά

  • Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε τον κιμά με το σκόρδο μέχρι να αλλάξει χρώμα ο κιμάς.
  • Μετά προσθέτουμε το κρεμμύδι και Σοτάρουμε για άλλα 5 λεπτά.
  • Σβήνουμε με το κρασί ανακατεύουμε..περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και
  • προσθέτουμε τις ντομάτες με τον αραιωμένο πελτέ ή το κονκασέ ανάλογα με το τι έχουμε.
  • Προσθέτουμε παράλληλα τα μπαχαρικά, την δάφνη, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 35 λεπτά με σκεπασμένη την κατσαρόλα.
  • Μόλις ο κιμάς μας είναι έτοιμος αφαιρούμε τις δάφνες, τα μπαχάρια και την κανέλα.

Για τα λαχανικά

  • Αλατίζουμε τις μελιτζάνες και τις αφήνουμε μερικά λεπτά να βγάλουν τα υγρά τους.
  • Την ίδια ώρα ετοιμάζουμε τις πατάτες ζεσταίνοντας άφθονο λάδι σε μεγάλο τηγάνι και τις τηγανίζουμε σε δόσεις μέχρι να μαλακώσουν και όχι να ροδίσουν.
  • Τις Στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
  • Ξεπλένουμε τις φέτες μελιτζάνας σκουπίζουμε καλά και τις τηγανίζουμε και αυτές μέχρι να πάρουν ωραίο ρόδινο χρώμα.
  • Στραγγίζουμε και αυτές σε χαρτί κουζίνας

Για τη Μπεσαμέλ

  • Σε μια βαθιά κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά χωρίς να καεί.
  • Ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα μέχρι να γίνει σαν αλοιφή και να πάρει απαλό ξανθό χρώμα.
  • Ζεσταίνουμε το γάλα και το ρίχνουμε σιγά-σιγά ενώ ανακατεύουμε με το σύρμα έντονα για να φύγουνε άβολοι άμα υπάρχουν.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρέψουμε για περίπου 7 λεπτά ανακατεύοντας πολύ συχνά για να μην καεί η μπεσαμέλ στον πάτο της κατσαρόλας.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα έξτρα υλικά με την εξής σειρά:
    • πρώτα τα τυριά και ανακατεύουμε
    • μετά το αλατοπίπερό και το μοσχοκάρυδο και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε και
    • τέλος τα αυγά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε πολύ γρήγορα και συνεχόμενα για να μην ψηθούν τα αυγά αλλά αντίθετα να μαγειρευτούν και να ενσωματωθούν.

#tip: Επειδή ο μουσακάς είναι ναι μεν πολύ νόστιμος αλλά αρκετά χρονοβόρος φροντίστε να οργανώσετε στο μυαλό σας τη διαδικασία ώστε να καταφέρετε να κάνετε πολλές εργασίες παράλληλα.. έτσι θα τον απολαύσετε πολύ πιο γρήγορα και δε θα έχετε κουραστεί…

Διαδικασία συναρμολόγησης μουσακά 🙂

  • Αρχικά προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς.
  • Μετά αλείφουμε το ταψί μας με λίγο ελαιόλαδο και στρώνουμε τις πατάτες όσο πιο κολλητά μπορούμε την μία δίπλα στην άλλη ώστε να μην υπάρχουνε κενά μεταξύ τους.
    • #tip: Προαιρετικά άμα θέλετε μπορείτε να πασπαλίστε τις πατάτες με έξτρα τυρί – εγώ προσωπικά δε το προτιμώ αλλά έχετε και αυτήν την επιλογή.
  • Μετά τις πατάτες ακριβώς από πάνω στρώνουμε τις μελιτζάνες.
This image has an empty alt attribute; its file name is image-42.png
  • Μετά ρίχνουμε τον κιμά μας να πάει παντού ομοιόμορφα.
  • Άμα μας έχουνε μείνει πατάτες οι μελιτζάνες είναι ευκαιρία να τις βάλουμε από πάνω, άμα θέλουμε.
  • Τέλος στρώνουμε ομοιόμορφα την μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με λίγο τυρί ακόμα να κάνει κρούστα.
This image has an empty alt attribute; its file name is μουσακάς-ταψί.jpg
  • Τελος σκεπάζουμε το ταψί μας με αλουμινόχαρτο, για να μην καεί το τυρί και μαυρίσει και ψήνουμε αρχικά για 30 λεπτά και μετά αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο.
  • Συνεχίζουμε να ψήνουμε μέχρι το τυρί να πάρει ωραίο χρώμα και να κάνει κρούστα.
  • Αφήνουμε το ταψί έξω απ’ το φούρνο για τουλάχιστον 30 λεπτά για να σταθεί και να είναι πιο εύκολο να σερβιριστεί σε κομμάτια

Chef: Harry Spyridopoulos

instagram.com/chef_harry_sp

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ στο GoogleNews και στα Social

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img